"Véget ér. Visszatér!"Parti Nagy Lajos az Olvasóligetben

Darvasi László és Parti Nagy Lajos felolvasásával búcsúzott az Olvasóliget. A Hungarofest Kht. és a Litera közös rendezvénysorozatának ünnepélyes záróeseményén igazi nyári meleg és forró hangulat várta az érdeklődőket a Margitszigeti Holdudvarban.

„Olvasóliget – értelem és kényelem” - ezzel a mottóval indult az eseménysorozat szikár falak és  füstös belső terek helyett parkban, kávéházi teraszon, strandon találkozhatott író, könyv és olvasó. A Litera szervezésében tizenhét írót, költőt ismerhetett meg közelebbről a közönség. A kortárs magyar irodalom olyan jeles képviselői tűntek fel a Holdudvarban, a Szabadság téren, Balatonalmádi és Szigliget strandján, mint (fellépésük sorrendjében ): Borbély Szilárd, Kőrösi Zoltán, Németh Gábor, Solymosi Bálint, Kemény István, Péterfy Gergely, Podmaniczky Szilárd, Závada Pál, Bereményi Géza, Zeke Gyula, Háy János, Tóth Krisztina, Csaplár Vilmos, Garaczi László,  Grecsó Krisztián.  A Hungarofest külön szervezésében sor került felolvasásokra az All-in Caféban Dunakeszin, Szentendre Anonymus éttermében, Pécsen, a Szent István téren és a budapesti Platán Könyvtárban is Borbély András, a Forgács társulat, Grendel Lajos, Bertók László, Méhes Károly, Végh Attila, Prágai Tamás, Balogh Robert, Szentmártoni János, Bíró Gergely, Kalász Márton, Zsille Gábor, Gantner Ádám, Petőcz András, L. Simon László és Csoóri Sándor közreműködésével.
A nyári sikerek mellett már a jövő lehetőségeiről is beszélt a Hungarofest igazgatója: az Olvasóliget mozgalommá bővítése, további olvasópontok kialakítása, és a felolvasások még több vidéki városba való eljuttatása is a tervek között szerepel.
A rendszeres „ligetbe járók” már megszokhatták, hogy a felolvasáshoz beszélgetés is társul. Darvasi Lászlót és Parti Nagy Lajost Zelki János kérdezte irodalomról, munkáról, pihenésről, s természetesen a három szoros kapcsolatáról. Megtudhattuk például, hogy amíg Kemény István az Olvasóliget korábbi vendégeként Darvasi László egyik írásából is felolvasott, addig Darvasi pont Kemény művét vitte magával Bécsbe. Előzetesként Darvasi László még megjegyezte, hogy könnyű Parti Nagy Lajosnak, aki nemcsak szeret, hanem tud is felolvasni.
Mivel a versolvasáshoz túl meleg volt Parti Nagy Lajos szerint,  inkább a Banga Ferenccel közösen készített A Pecsenyehattyúk és más mesék című kötetből választott elsőnek egy lengyel mese- parafrázist. A háziember és a háziasszony a férfi és a nő közti örök viszály népi példázata, történetesen, hogy kinek is nehezebb a dolga. Darvasi László Szív Ernőként olvasott fel először. Az Összegyűjtött szerelmeim címet viselő kötetben dzsessznovellák, elbeszélések és tárcák egyaránt olvashatók. Az Eddie Reim-szólóból kiderült, hogy „a világon minden énekszámhoz, dalhoz és dúdoláshoz tartozik egy nő”. Na meg, hogy „a csoda voltaképpen kombináció”.
A dzsessznovellákból követezik a kérdés, hogyan is viszonyul Darvasi a dzsesszhez. Bár New York-i dzsesszkávéházakaba nem igazán szokott járni, de Amerikában volt már szerencséje néhány nagyobb koncertre ellátogatni. A Metropolitan Opera Central parki ingyenes koncertje fantasztikus élményként él az író emlékezetében.
Parti Nagy Lajosnak a tenger a legkedvesebb nyaralóhelye. Valahányszor ellátogat az Adriára, rájön, az embernek úgy kellene élnie, hogy sok „vizet” lát. Darvasi Virágzabálók című könyvét is a vízparton olvasta, kabócák zakatolásának kíséretében. A Holdudvarba az Egész kis karc J. Tibikéről című tárcanovelláját hozta még magával. J. Tibike egy szép nap kirepül az intézet ablakán, s ebből lesz a bonyodalom, pontosabban a mindent átható kivizsgálás. Tibike története után ismét Darvasihoz kerül a szó, aki a már sokat emlegetett Virágzabálókból olvasott fel egy fejezetet.

Ezt követően eredményhirdetés következett az Olvasóliget közönsége előtt: a közönségszavazatok alapján kiderült, hogy kik a Litera szerelmesnovella-pályázatának nyertesei. 172 pályaműből a legjobb 36 jutott a döntőbe. A harmadik helyen Bólya László: Einstand című írása végzett, a második Hegedűs Ágota lett Veszedelmes viszonyok című novellájával, míg a legtöbb szavazatott Báger Gusztáv kapta A mítosz szárnyra kap című írásáért. A díjazottak az Olvasóligetben fellépő írók, költők könyveiből összeállított ajándékcsomagot vihettek haza.
Az eseménydús délutánt jó hangulatú fogadás zárta. Lorca után szabadon: „Véget ér. Visszatér!”, nemcsak a nyár, hanem minden bizonnyal az Olvasóliget is: remélhető, hogy egy év múlva újra megtelnek a ligetek  könyvekkel, írókkal, olvasókkal.