A hét verse – Parti Nagy Lajos: Szívlapát

Röhögünk, közben meg mi vagyunk azok: mi csináltuk, mi akartuk, és mi hagytuk, hogy így legyen. „Hazám hazám te min – de nem." - A hét versét ezúttal Keresztury Tibor választotta.

A hét verse – Parti Nagy: Lajos Szívlapát

Röhögünk, közben meg mi vagyunk azok: mi csináltuk, mi akartuk, és mi hagytuk, hogy így legyen. „Hazám hazám te min – de nem." - A hét versét ezúttal Keresztury Tibor választotta.

Parti Nagy Lajos: Fülkefor és vidéke

"Nem vót pardony, a magyarok kokijaitúl ments meg, uram minköt, rimánkodtak az izgágár delikvencsek." - Parti Nagy Lajos az Élet és Irodalomban  publikálni kezdett és a Könyvhétre kötetbe rendezett 53 Fülkefor-meséjéből közlünk kettőt a Magvető Kiadó jóvoltából.

A hét verse - Parti Nagy Lajos: a távolságot egyhelyben megélem

a lifttükör megsokszorozza képem / s nézem magunkat szétszálazhatatlan / remegek érted-e vagy csak egészen / átjár e ketrec remegése rajtam - A hét versét Nagy Gabriella választotta.

Parti Nagy Lajos: Cseh mese

Oszt mit akarol véghözvinni, fiamuram, kérdte jólesően meggörnyedve a keráli apa. Mindent, válaszolta első Samsa, és a Walkűrök zenéjire azon plafonostúl fölzurrant a levegőégbe, utána a sleppje, sűrű rajban, aki bújék, aki nem. - Parti Nagy Lajos írása Kafka Az átváltozás című művére született, a Litera 10. előszilveszterére.

Parti Nagy Lajos: Applik

A Litera új, Bodor Ádám regényrészletének közlésével elindult szépirodalmi rovatában Kukorelly Endre prózáját és Tőzsér Árpád versét  követően ezúttal Parti Nagy Lajos írását adjuk közre. A szöveg a Műcsarnok Bizottság-kiállításához kapcsolódó, 24 író részvételével péntek esténként jelenleg is zajló, Lehetnék én is kamikaze című irodalmi rendezvénysorozat 2011. szeptember 16-i estjén hangzott el.

Parti Nagy Lajos: most el

"a romló testpalotából / felköltözött / kölnis cigarettája / fénylő kis pont" - Makay Ida (1933–2011) költőnőről többek között Parti Nagy Lajos és Bertók László versével emlékezik meg a Jelenkor. Ezekkel és Tatár Sándor művével ajánljuk a szeptemberi számot.

Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról

"A magyar gyomor. Érzik?" - Parti Nagy Lajos legújabb kötete a Magvetőnél jelenik meg az Ünnepi Könyvhétre. A megjelenés alatt álló könyvből rövid részletet olvashatnak.

Parti Nagy Lajos: A lóditizmus természete

"Az anekdota nem vicc? Tényleg nem? Tényleg. Nem." - A Palócföld szeptemberi lapszámából Parti Nagy Lajos írását ajánljuk.

NEMNOVELLA

Macskakőcédulák


„A macskakő ott van alatta, mindig ott van alatta, úgy járjál!"