Magyar Deka - A Litera 8. születésnapi partija

Eddig nagy sikerű születésnapi partijaink, a Közhelyfesztivál, Szájhőskor, Orosz rulett, Real Time, Litera Bár, Naplopás és Magyar Staféta című rendezvények folytatásaként nyolcadik alkalommal rendezzük meg születésnapi irodalmi estünket.

Mindezidáig változatos helyszíneken, az A38 Hajón, a Trafóban, a Millenáris Fogadójában és a Merlinben vártuk ünneplő közönségünket. Ez alkalommal a frissen nyílt Hadik Kávéház és a Szatyor Bár és Galéria a helyszín.

A Litera immár nyolcadik éve mint vezető irodalmi site van jelen a világháló kulturális portáljainak palettáján. És remélhetőleg még legalább ugyanennyi évig közvetíti, nyomon követi, inspirálja, publikálja, nagy szóval szolgálja az irodalmat az interneten. 

Mostani ünnepi rendezvényünknek a 2010-es év egyik számunkra legfontosabb, izgalmas vállalkozásából merítettünk ötletet és alapanyagot. Ez év tavaszán lezajlott egy pályázat az Unió Filmmel közös szervezésben, Kis Magyar Dekameron címen. Ennek a pályázatnak az ötlete mentén, nyolc kiválasztott műből kap most az olvasó egy "Magyar dekát", ízelítőt és kedvcsinálót.

KIS MAGYAR DEKAMERON
A Litera kortárs magyar írókat kért fel, hogy írjanak olyan filmre vihető elbeszéléseket, amelyek eltekintenek aktuális gondjainktól; érzelmekről, kapcsolatokról, szerelemről szólnak, fordulatokban gazdagok, és amelyekben bőven van cselszövés, praktika, erotika, kaland és játék. A felkért írók legjobb műveiből az Unió Film filmet készít.
A 18 kortárs író: Bán Zsófia, Bódis Kriszta, Bozsik Péter, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Egressy Zoltán, Fehér Béla, Ficsku Pál, Forgách András, Háy János, Kukorelly Endre, Maros András, Péterfy Gergely, Sajó László, Szécsi Noémi, Tóth Krisztina és Vámos Miklós.
A meghívásos pályázatot Szécsi Noémi nyerte, a tehetségkutatót Harangi Andrea, Szőcs Petra és Sióvölgyi László.
Az Unió Film Dragomán György, Bán Zsófia, Dunajcsik Mátyás, Péterfy Gergely, Cserna-Szabó András, Tóth Krisztina, Maros András, Sajó László, Szécsi Noémi, Harangi Andrea, Szőcs Petra és Sióvölgyi László írásait választotta ki, hogy e művekből filmet készítsen.
Elbeszéléseik dossziénkban olvashatóak.

E pályázat előzménye volt egy filmes vállalkozás, a Magyar Televízióban futó Hajónapló című sorozat, amelyben kortárs írók műveiből készítettek kortárs filmrendezők televíziós filmeket. Ennek szervezésében a Litera még nem vett részt. A sorozat ötlete, mint ahogy a Kis Magyar Dekameroné is részben: Bodzsár István és Németh Gábor nevéhez fűződik.

EAST SIDE STORIES
12 kortárs magyar író novellája alapján készült el a rendszerváltás 20 évét feldolgozó Hajónapló, az MTV rövidfilmsorozata. A hetente adásba kerülő filmeket 12 kortárs magyar rendező forgatta. Az epizódok alapjául szolgáló történeteket Szőcs Géza, Kemény István, Grecsó Krisztián, Garaczi László, Darvasi László, Kiss Noémi, Spiró György, Parti Nagy Lajos, Tasnádi István, Balázs Attila, Tar Sándor és Zoltán Gábor jegyzik, az ő írásaikból választotta ki a tizenkét rendező az általa megfilmesíteni kívánt történetet.
East Side Stories címen négy munkából 90 perces nagyjátékfilm készült, amelyet nem vetítenek mozik.
A kisfilmek (avagy a játékfilm részei): Bodzsár Márk: The Other Side - Zoltán Gábor Levegőt venni című novellájából Rába Roland főszereplésével; Bollók Csaba: The Sunny Side - A Vajdaságból származó magyar író, Balázs Attila műve nyomán készült, 25 perces kisjátékfilm; Hajdu Szabolcs: The Wild Side - Tar Sándor novellájából és Török Ferenc: The Flip Side - Spiró György Itthon című novellájából készült adaptáció Csomós Mari főszereplésével, Garas Dezső és Nagy Ervin közreműködésével.

November 5-én, pénteken a Hadik Kávéház Foglalt Páholyában és a Szatyor Bár és Galériában reményeink szerint mindenki számára izgalmas, több művészeti területet összekötő, születésnapi rendezvénnyel állunk elő.

MAGYAR DEKA - A PROGRAM

18 óra: EAST SIDE STORIES - exkluzív vetítés a Hadik Kávéház galériáján, a Foglalt Páholyban

20 óra: MAGYAR DEKA - A Szatyor Bárban!
A Litera és az UnióFilm Kis Magyar Dekameron-pályázatán legjobbnak ítélt filmelbeszélések közül nyolcat (Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Péterfy Gergely, Cserna Szabó András, Tóth Krisztina, Maros András, Sajó László és Szécsi Noémi művét), valamint a nyolcéves Literát megénekli:
BÁRDOS DEÁK ÁGI, MC ALDO, MC INDIANA és MC PONZA

Közreműködik: SZABÓ SIMON színész

 Tószt: KŐRÖSI ZOLTÁN főszerkesztő

Koccintás után zene:
BRASSJAZZCLASH! Bem feat. VÁZSONYI JÁNOS 

A helyszín: Hadik Kávéház / Szatyor Bár és Galéria - Budapest 1111, Bartók Béla út 36.