Árvácska - Írómozi Parti Nagy Lajossal

A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely írói filmklubjában kortárs írók kedves filmjeit vetítjük havi egy alkalommal. A vetítések után - mint klasszikus filmklubban - beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.

Május 23-án, szerdán Ranódy László Móricz Zsigmond regényéből készült filmjét, az Árvácskát vetítjük, melyet Parti Nagy Lajos választott erre az estére.
Vendégünkkel a vetítés után Keresztury Tibor beszélget.

Árvácska
Árvácska 
Árvácska

színes, magyar játékfilm, 83 perc, 1976
Rendező: Ranódy László, író: Móricz Zsigmond, forgatókönyvíró: Elek Judit, Ranódy László, operatőr: Sára Sándor, díszlettervező: Makai László, jelmeztervező: Vicze Zsuzsa, látványtervező: Varga Mátyás, vágó: Morell Mihály. Szereplő(k): Czinkóczi Zsuzsa (Csöre), Nagy Anna (Kedvesanyám), Horváth Sándor (Kedvesapám), Moór Marianna (Zsabamári), Szirtes Ádám (Szennyes József), Schütz Ila (Zsofka), Bihari József (Csomor János).

Árvácska

Árvácska

Móricz Zsigmond regényének megrendítően szép feldolgozása. A kis árvalányt, Csörét a szegény Dudásék az árvaházi kihelyezési díjért veszik magukhoz. A kegyetlen bánásmód elől a kislány megszökik, ismét árvaházba, majd a még embertelenebb Szennyesék portájára kerül. Miután egyetlen támasza, a melegszívű öreg Vénisten meghal, a szerencsétlen gyerek véletlenül felgyújtja kínzatásai színhelyét.

"Kegyetlen és csendes film az Árvácska. Lassú is talán. A lassúság aztán fokozatosan egyre több rejtett feszültséggel töltődik, az epika színeit és hangjait áttöri a drámai szerkezet robbanása. Sokan egy szenvedéstörténet stációiként értelmezték és látták a mindenkitől elhagyott és eltaszított kisány, Csöre (az Árvácska) életét és halálát. Kegyetlen világ a magyar puszta és tanyavilág, közönyös vagy kegyetlen emberek lakják. Éheztetés, verés, megerőszakolás. A kislány csak egy furcsa, Öregistennek mondott vénember szemében érez szeretetet. Mint Móricz több jelentős regényében, itt is igazságtevő tűzvész ír tiszta lapot, tesz jelképesnek ható igazságot. A filmet mégsem jellemezhetnénk leegyszerűsítve „kegyetlennek”, Ranódy hangjától és stílusától idegen lett volna..." (A filmről bővebben a Film.hu oldalán olvashatnak Bikácsy Gergely tollából.)

A film megtekinthető itt:

" type="application/x-shockwave-flash">" />

A második részt itt nézhetik meg.

A filmet Parti Nagy Lajos választotta.

Parti Nagy Lajos
Vendégünk a Magvető Kiadó szerzője, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja, van Írólapja, az Alfanet oldal is közli köteteit teljes terjedelemben, és alapvető információkat megtalálnak róla a Wikipédián is.

Az esemény a Facebookon.

Az Írómoziról többet dossziénkból tudhatnak meg. Sorozatunkat ősszel folytatjuk.

Helyszín: Nyitott Műhely XII., Ráth György u. 4.